Legnood

  • Definitie en oorzaak

Letterlijk betekent het problemen met het leggen van een ei.
Legnood is het niet kunnen leggen van een ei dat al rijp is. Het komt het meeste voor bij jonge vogels die voor het eerst een ei leggen, maar ook op latere leeftijd kunnen ze er last van krijgen. Legnood is op elke leeftijd gevaarlijk. Als het niet behandeld wordt zelfs dodelijk.

Het is geen besmettelijke aandoening. Het probleem zit ergens in het proces van de leg. Meestal wordt het veroorzaakt doordat ze te weinig calcium binnen krijgen. Calcium is belangrijk voor de ontwikkeling van de schaal. Het kan ook zijn dat er voldoende calcium in het voer zit maar dat er veel eieren gelegd worden. Problemen met de ontwikkeling van het ei kan legnood veroorzaken. Bijvoorbeeld als het ei te groot is, doordat er 2 dooiers in een ei aanwezig zijn. Andere mogelijke oorzaken kunnen zijn een ontsteking van de eileider, overgewicht, gebrek van een nestlocatie of als er al een ei ontwikkeld wordt terwijl het dier nog niet is volgroeid. Soms zorgt een genetische afwijking kan ook legnood veroorzaken.

 

  • Gevolgen

Als er niets aangedaan wordt kunnen er infecties ontstaan en kan het weefsel van het dier beschadigd raken. Daarnaast zorgt legnood voor stress bij het dier. Als het niet behandeld wordt kan het dier er aan overlijden.

 

  • Symptomen

Kip
Legnood is vrij goed te herkennen aan een paar duidelijke symptomen. Zij zullen vaak lang(er) op het nest blijven zitten en persen. Ze hebben vaak een soort pinguïn houding, als ze loopt waggelt ze. Ze verliezen hun eetlust en drinken weinig. Ze zijn niet actief en hebben vaak trillende vleugels. De ontlasting van een kip met legnood is vaak waterig of ze hebben juist helemaal geen ontlasting. Soms zijn er uitstulpingen van de cloaca zichtbaar, deze hangen in dat geval naar buiten.

Kleine vogels
De symptomen zijn vrijwel het zelfde als bij kippen. Alleen voel je bij kleinere vogels het eitje zitten. En soms zie je een bobbel bij haar cloaca.

 

  • Therapie

Kip
Zodra een kip legnood heeft is het belangrijk dat deze zo spoedig mogelijk apart gezet wordt, zodat ze een speciale behandeling kunnen krijgen. Hanteer de kip wel voorzichtig zodat het ei niet breekt. Probeer de kip in een omgevingstempratuur tussen de 28 en 32 graden te houden. Zorg wel dat de temperatuur niet boven de 32 graden uit komt. Om de leg te bevorderen is het verstandig om de kip op gaas te zetten met een bak warm water en onder. Ook kan het helpen om wat sla olie op de cloaca te druppelen. Soms is het al genoeg om wat extra calcium toe te dienen. Als je er op tijd bij bent is het te verhelpen.

Kleine vogels
In principe is de behandeling het zelfde als bij de kip. Je zet het popje warm weg met een stoombadje. Soms wil het helpen om wat sla olie op de cloaca te druppelen. Als het te lang duurt is het verstandig om langs een vogelarts te gaan. Die kan het ei verwijderen en eventueel opereren.

 

  • Preventie

Een goede gezondheid is van groot belang om legnood te voorkomen. Zorg dus altijd voor het goede voer. Calcium mag hierin niet ontbreken, omdat dit een belangrijk mineraal is voor het maken van de schaal. Zorg dat ze nooit meer voer dan nodig krijgen. En natuurlijk voldoende beweging, zodat ze geen overgewicht krijgen. Zorg in de winter voor een goede omgevingstemperatuur.

 

  • Diagnose

De diagnose wordt gesteld ne lichamelijk onderzoek en aan de symptomen die zichtbaar zijn.

 

Geschreven door Melanie en Christy

Doorzoek de website

Contact

Gezondheid overige dieren