Oormijt

  • Definitie

Bruine korsten in de oren bij een konijn dat veel schudt met de kop, flappert met de oren en veel aan de oren krabt heeft hoogst waarschijnlijk oormijt. De oormijt bij het konijn is de Psoroptes cuniculi. Deze mijt is diersoort specifiek en komt allen bij het konijn voor.

 

  • Oorzaak

Oormijt wordt door heel kleine spinnetjes veroorzaakt, die zich voeden met oorsmeer en huidschilfers uit het oor. Door de voortdurende irritatie wordt nog meer oorsmeer aangemaakt, waardoor het hele oor vol raakt met viezigheid en dat veroorzaakt hevige jeuk. Konijnen besmetten zich met oormijt door direct contact met een besmet konijn en door contact met afgevallen korsten van een besmet konijn. De volwassen mijt leeft aan de oppervlakte van de huid en boort hier gaten. De totale cyclus van ei, larf, protonymf tot volwassen mijt duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

 

  • Symptomen

De symptomen bij konijnen met oormijt zijn vooral dat ze veel jeuk hebben aan hun oren. Ze schudden veel met hun kop en krabben vaak aan hun oren met de achterpoten. Meestal hebben jonge konijnen of konijnen uit een opvang of van een kinderboerderij. Wanneer er meerdere konijnen bij elkaar worden gehouden hebben ze er vaak allemaal last van. Het is namelijk erg besmettelijk voor konijnen onderling.

 

  • Diagnose

Zodra je in oorschelp bruine, droge korsten ziet, en de oorschelp is ontstoken, dan weet je al bijna zeker dat het oormijt is.

Met een Otoscoop kan je in het oor van het konijn kijken. Hierin kan je de mijten zien bewegen. Door de warmte die de lamp afgeeft worden de mijten actief. Om de diagnose 100% zeker te maken kan je nog wat oorsmeer onder de microscoop leggen, maar dit is niet noodzakelijk.

 

  • Behandeling

De behandeling bestaat uit het behandelen van de ontsteking en het doden van de mijten. De ontsteking wordt verholpen door 2x daags te zalven met een ontstekingsremmende zalf, Suralon. Deze zalf is ook verzachtend. De mijten zelf worden behandeld met een pipet met selamectine.

 

  • Preventie

Oormijt bij het konijn is heel lastig te voorkomen, vooral wanneer je je konijn veel in de tuin laat. Wel kan je goed blijven opletten en zodra je iets ongewoons opmerk. Dan moet je zo snel mogelijk ingrijpen.

Geschreven door Demi en Marit