Encephalitozoon cuniculi

  • Definitie en oorzaak

E. cuniculi is een ziekte die wordt veroorzaakt door een protozo. Een protozo is een eencellig organisme dat is groter is dan een bacterie. Deze protozo heeft een gastheer nodig om zich te vermeerderen, in dit geval is die gastheer het konijn. Via de urine van het konijn verspreidt deze protozo zijn sporen in de omgeving en kan zo andere konijnen besmetten. Konijnen worden besmet van het ene naar het andere konijn via de urine, of via de baarmoeder van de moeder naar het jong. Konijnen kunnen lange tijd de infectie bij zich dragen, zonder daar ziek van te worden. Pas op het moment de weerstand minder is kunnen er verschijnselen optreden.

 

  • Symptomen

Deze ziekte is vooral een neurologische ziekte. (hersen- en zenuwproblemen). De sporen van E. cuniculi hebben een voorkeur voor het zenuwweefsel. Dit zijn de hersenen, het evenwichtsorgaan en/of het ruggenmerg. Hierdoor vertoont het konijn afwijkingen aan de kop en de achterpoten. De nieren worden ook aangetast, net als de zenuwcellen in de blaas.

Er zijn 5 hoofdsymptomen:

1. Hersenproblemen. Torticollis, een scheve kop. Zwaaibewegingen met hun kop. Deze konijnen tollen ook, ze hebben moeite met blijven staan en rollen om hun lengteas. De oogbol beweegt ritmisch heen en weer, dit heet nystagmus.


2. Achterhandsproblemen. De achterpoten van een konijn met E. cuniculi zijn verslapt of zelfs verlamd.


3. Blaas- of nierproblemen. Pu/Pd (veel plassen en veel drinken). Ook kunnen ze urine lekken.

4. Oogproblemen. Verdikkingen in het oog of lensverkleuringen.


5. Vermageren. Zonder dat hier een oorzaak voor te vinden is.

 

  • Diagnose

Het is mogelijk om een bloedtest uit te voeren om deze ziekte te kunnen aantonen. Hierbij wordt gekeken of er antilichamen in het bloed aanwezig zijn. De betrouwbaarheid van deze bloedtest is alleen niet 100%. Er zijn namelijk ook bij gezonde konijnen antilichamen aangetoond, maar er waren ook zieke konijnen die juist geen antilichamen hadden. Is het dier overleden en wil de eigenaar dat er pathologisch onderzoek wordt gedaan, dan kan er specifiek naar de parasiet worden gezocht. Om er vanuit te kunnen gaan dat E. cuniculi de oorzaak was van de problemen, moet er wel een ontstekingshaard om de parasieten in de hersen of het ruggenmerg gevonden worden.

 

  • Behandeling

Men kan eerst allerlei onderzoeken doen om er zeker van te worden dat het E. cuniculi is waar het konijn ziek van is geworden, maar dit kost tijd. Hoe langer er wordt gewacht met de behandeling, des te slechter wordt de prognose op herstel. Behandel een verdacht konijn met ontstekingsremmende medicijnen om reactie tegen te gaan en eventuele zwelling in het zenuwstelsel af te remmen.

Een aantal medicijnen die gebruikt kunnen worden: - Fenbendazol = Panacur® (dit medicijn bestrijdt de protozoa in het lichaam) - Dexamethason® injecties gedurende 3-5 dagen (remt zwelling af) - Vitamine B® injecties (om de zenuwcellen te laten herstellen) - Antibioticum (Baytril® of Duplocilline®) Voor een volledige lijst en hoeveelheden, kijk op www.dierenkliniekwilhelminapark.nl

Een ziek konijn koelt snel af. Daarom is het erg belangrijk het konijn warm te houden. Een goede lichaamstemperatuur zorgt voor een betere kans op overwinning van de ziekte. Gebruik hiervoor een warmtekruik of een Snugglesafe®.

 

  • Preventie

E. cuniculi is een latente ziekte, dat wil zeggen dat het konijn al een hele tijd geïnfecteerd kan zijn, zonder dat hij er last van heeft. Dit is ook de reden waarom het moeilijk is om E. cuniculi te voorkomen. Een belangrijk punt is hygiëne. Haal dagelijks de vieze plekken weg en verschoon het hok wekelijks. Heb je een konijn met E. cuniculi? Maak dan zijn eigen hok en dat van andere konijnen in de omgeving schoon en ontsmet het met 0,1% bleek of met 70% Ethanol.

 

 

 

Geschreven door Angela en Mandy