Het hondenziektevirus behoort tot de paramyxovirussen. Fretten zijn zeer gevoelig voor het hondenziektevirus en de ziekte verloopt vrijwel altijd bij niet geënte fretten. Een lichte vorm kan voor komen als gevolg van het gebruik van verkeerde entstoffen. De infectie wordt overgebracht via de lucht en via direct of indirect contact met besmette dieren. De incubatietijd (tijd tussen besmetting en het ziek worden van het dier) is 7 tot 10 dagen.
Het virus wordt verspreid via de lucht, direct contact of indirect contact met een besmet dier.
De ziekte begint met slecht eten, koorts (tot 40,5) en ontstekingen van de ogen en de neus. Het fretje kan hierdoor gaan tranen, niezen en hoesten. Het ziektebeeld lijkt in dit stadium heel erg op een gewoon griepje.
Na 10 tot 15 dagen komen er huidontstekingen onder de kin, aan de lippen, rond de anus en in de liezen. Deze ontstekingen veroorzaken jeuk waardoor de fret continue aan het krabben is. Een bijzonder kenmerk is overmatige eeltvorming aan de voetzooltjes maar dat is niet bij iedere fret het geval. De luchtwegen zijn het favoriete orgaansysteem voor vermeerdering van het virus. Het gevolg hier van is het ontstaan van klachten die variëren van een ontsteking in de neus tot een ernstige longontsteking.
Door de onderdrukking van het immuunsysteem ontstaan secundaire bacteriële infecties of infecties in de darmen met bijvoorbeeld coccidiose. In dit stadium kan er veel pus uit de neus worden geniest. Veel fretjes krijgen ook diaree. Ook het zenuwstelsel kan uiteindelijk worden aangetast wat resulteert in neurologische symptomen zoals: kwijlen, draainek, coördinatie stoornissen, spiertrillingen en toevallen.
Afhankelijk van de leeftijd,virusstam en gezondheid van het fretje, overlijdt het diertje tussen de 5 en 35 dagen na de eerste ziekteverschijnselen.
Bij het levende dier is de diagnose moeilijk vast te stellen, bij sectie is de ziekte met 100% zekerheid aan te tonen door de
patholoog.
Behandeling is helaas niet mogelijk, de meeste dieren sterven na een infectie. De behandeling is dan ook meer behandeling van de symptomen. Het virus zelf is niet aan te pakken. Zieke dieren mogen NIET geënt te worden. Bij een enting moet het diertje zelf afweerstoffen met zijn afweersysteem gaan aanmaken en dat kan een ziek dier niet. Wacht daarom met een enting tot de fret gezond is.
Voorkomen is de beste behandeling en dat wordt gedaan door middel van inenten met NobivacPuppy DP.
Puppy DP wordt gebruikt, omdat andere vaccins stoffen bevatten die niet genoeg verzwakt zijn.
Hierdoor kan de fret juist hondenziekte oplopen. Bij puppu DP zijn de stoffen zover afgezwakt dat
de fret er niet ziek van kan worden, maar wel antistoffen aan kan maken.
Geschreven door Marsha en Lorena