Er zijn twee soorten mijten bij de cavia: vachtmijten en schurftmijten. De schurftmijt graaft zich in de huid waardoor een huidontsteking ontstaat. Hier kunnen bacteriën in groeien.
De cavia kan zich besmetten door direct contact met andere cavia’s. De aanwezigheid kan lang onopgemerkt blijven. Ook kan het dat de cavia’s door hoor waar mijten in zitten besmet raken.
Beide mijten veroorzaken jeuk en kale plekken op het lichaam. Doordat de mijt zich in de huid graaft ontstaat er een huidontsteking. Hier kunnen de bacteriën, wat al vertelt werd, goed in groeien en dit uit zich in een verdikte, droge of juist vettige huid met schilfers en korsten. Sommige cavia’s met een ernstige infectie die niet behandeld kunnen worden kunnen onrustig zijn, minder eten, vermageren en uiteindelijk overlijden.
Aan de hand van de verschijnselen zoals de jeuk is er al een vermoede voor mijt. De definitieve diagnose kan gesteld worden na een huid afkrabsel. Dit afkrabsel wordt onder de microscoop. Hieronder kunnen de mijten en de eitjes hiervan gezien worden.
Selamectine is het middel die er voor zorgt dat je de mijten gedood worden. Dit middel word met een pipet in de nek aangebracht. De 2e keer wordt herhaald na 14 dagen en eventueel een 3e keer na 28 dagen.
Zorg ervoor dat de weerstand van je cavia goed is. Vitamine C is hier van belang, ook voor zwangere cavia's die daar extra behoefte aan hebben, maar natuurlijk is een gezonde, gevarieerde voeding (voldoende groente, fruit, hooi, hardvoer en natuurlijk vitamine C) ook van belang. Controleer je cavia op kale plekken of plekjes, op haaruitval, op schilfertjes, wondjes en korstjes – en natuurlijk op krabben en bijten. Zodra je een van die dingen constateert, is het zaak direct naar de dierenarts te gaan. Microscopisch onderzoek van een huid afkrabsel kan nodig zijn om vast te stellen of het om schurftmijt gaat. De ziekte is goed te behandelen, maar het is zaak er zo vroeg mogelijk bij te zijn.
Geschreven door Demi en Marit